Mathilda - Roald Dahl

Čítajme si v knižnici

Dňa 4.10.2023 navštívilo Zemplínsku knižnicu Gorazda Zvonického v Michalovciach 16 detí zo ZŠ Okružná, aby strávili odpoludnie s knihou v ruke. Spoločne sme si prečítali a rozprávali príbeh výnimočne nadaného dievčatka Mathildy od známeho britského autora detských kníh 20. storočia Roalda Dahla.  Deťom od 7 do 12 rokov venoval viac než 20 kníh, prevažne detských bestsellerov, ktoré čítajú deti na celom svete.
Matilda je vskutku neobyčajné dievčatko! Tento príbeh  je určený hlavne deťom, ale osloví aj dospelého čitateľa.  Chceli sme si prečítať niečo veselé,  a tejto knihe sa to podarilo :) Je skvelá, vtipná, poučná, tak trošku zázračná, tak trošku smutná, no so šťastným koncom. Dahlov jazyk je hravý, vidieť, že autor dokonale rozumie deťom a dokáže sa k nim priblížiť.  Kniha má čo povedať aj v tejto dobe, takže je úplne nadčasová. Dahlova Matilda stojí na hranici medzi súčasným reálnym príbehom a rozprávkou. Kniha tiež otvára otázky o závažnej téme týrania a zanedbávania detí, čo je priestor na citlivú diskusiu s dospelým, aby sa deti naučili identifikovať takéto prípady, a čo sa v tej situácií dá robiť.
 Bystrosť, ľudská blízkosť a spolupatričnosť sú  tri zázraky v tejto knihe a zároveň rozprávkovým víťazstvom dobra nad zlom- čo je veľmi podstatný odkaz pre detských čitateľov.

Text: Daniela Ivančová
Dátum podujatia: 4.10..2023
Názov podujatia: Mathilda
Forma podujatia: čítanie v knižnici
Počet deti: 16

Fotogaléria